Waarom Omega-3 vetzuren?

0
27
De beste Visolie Capsules

Voedingsstoffen voor ontwikkeling en functie van lichaam en geest

Een aantal voedingsstoffen is belangrijk voor de ontwikkeling en functie van lichaam en geest, maar vaak kunnen ze hun functie slechts uitoefenen als er ook andere voedingsstoffen aanwezig zijn in de juiste hoeveelheden en verhoudingen. Over Omega 3 is bekend dat ze een positieve invloed op het menselijk lichaam hebben in relatie tot verschillende functies.

iStock_000000322369_L3Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetzuren. Het lichaam is niet, of slechts in beperkte mate in staat deze vetzuren zelf aan te maken. We hebben ze echter hard nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom is het belangrijk dat we voldoende omega 3 vetzuren uit de voeding binnenkrijgen.

Er zijn meerdere soorten omega 3 vetzuren. De belangrijkste zijn EPA, DHA en ALA. Deze hebben een groot aantal positieve effecten op de gezondheid, waarover later meer.

We treffen omega 3 vooral aan in vette vis, zoals haring, zalm, makreel, ansjovis en sardines. Deze vissen krijgen de omega 3 binnen via de algen die ze consumeren. Daarnaast kan omega 3, en dan met name ALA, worden gevonden in sojaolie, lijnzaad en in walnoten.

Zoals gezegd zijn omega 3 vetzuren onmisbaar voor het lichaam. Het menselijk brein bestaat bijvoorbeeld voor ruim 60% uit vet, waarvan ongeveer de helft bestaat uit DHA omega 3 vetzuren.

De vetten werken als een soort brandstof, ze zijn onmisbaar voor het goed functioneren van het menselijk lichaam. Omega 3 speelt een cruciale rol in de hersenfunctie, zowel bij de groei als bij de ontwikkeling hiervan. Ook heeft omega 3 een gunstige invloed op het risico op hart- en vaatziekten.

Voor de omega vetzuren geldt dat er een juiste verhouding nodig is tussen omega 3 en omega 6. Deze verhouding moet ongeveer 1:3 zijn, maar is door de westerse voeding vaak uit balans tot wel 1:20. Men krijgt in de voeding dus teveel omega 6 binnen ten opzichte van omega 3. Dit komt met name doordat omega 6 vetzuren ruim vertegenwoordigd zijn in levensmiddelen als gebak, koekjes, dipsauzen, mayonaise, kant-en-klare producten en allerlei fastfood producten.

Het technische verhaal

De belangrijkste omega 3 vetzuren zijn EPA, DHA en ALA; de Engelse afkortingen voor Eicosapentaeenzuur, Docosahexaeenzuur en Alfa-linoleenzuur,. ALA is hiervan het essentiële vetzuur dat niet door het menselijk lichaam zelf gemaakt kan worden. De andere twee, EPA en DHA, kunnen door het menselijk lichaam uit (ALA) worden gemaakt.

Deze omzetting in het lichaam verloopt echter erg traag. Dit heeft ook weer te maken met de grote hoeveelheid aan omega 6 vetzuren die we uit de voeding binnenkrijgen.

De enzymen die nodig zijn om ALA om te zetten naar EPA en DHA, worden namelijk ook gebruikt voor het omzetten van de omega 6 vetzuren in het lichaam naar het zogenaamde Archidonzuur (AA).

Omdat we doorgaans veel meer omega 6 binnenkrijgen dan omega 3, zijn de enzymen voornamelijk bezig met de omzetting naar AA en wordt er maar weinig ALA omgezet in EPA en DHA.

De beste manier om EPA en DHA binnen te krijgen is dan ook door de consumptie van vette vis, of visoliecapsules.

Verhouding

EPA – DHA

De Nederlandse Gezondheidsraad beveelt 450 mg EPA en DHA per dag aan. Dit komt overeen met 2 keer per week vis eten, waarvan 1 keer per week vette vis. Hierbij wordt niet gedefinieerd in welke verhouding EPA en DHA vertegenwoordigd zouden moeten zijn. Wie wel eens diverse productetiketten van visoliecapsules met elkaar vergeleken heeft, weet dat er grote verschillen zijn in verhoudingen tussen EPA en DHA die aangeboden worden.

Wat te kiezen? Dit hangt enigszins af van de reden dat u visoliecapsules wilt gebruiken. Zo zijn er tal van gezondheidsaandoeningen, waarbij een verschillende verhouding tussen EPA en DHA gewenst is.

Hart en bloedvaten

Studies hebben aangetoond dat een hoge visconsumptie samenhangt met een verkleind risico op hart- en vaatziekten. Een verzameling van onderzoeken suggereert dat omega 3 op verschillende manieren goed is voor het hart.

Zowel EPA als DHA zijn belangrijk voor een goede hartfunctie en het gezond houden van de bloedvaten.

Geheugen en concentratie

DHA is nodig in de hersenen als een essentiële voedingsstof. Het draagt bij aan de instandhouding van de normale hersenfuncties ( zoals de capaciteit tot leren en de mentale ontwikkeling).

Ogen

DHA is ook belangrijk voor het gezichtsvermogen. Dit komt omdat DHA veelvuldig voorkomt in het netvlies en het zo gezond helpt te houden.

Bekijk welke visolie voor jou geschikt is ?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here