Al vaak genoeg heb je gelezen over Omega 3-vetzuren. Één keer per week vis eten, walnootje erbij in de avond, goed bezig! Waar het echt om draait is dat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken en wij ze dus uit voeding moeten halen. Visolie.nl zet de mogelijkheden op een rij zodat jij genoeg Omega 3-vetzuren binnenkrijgt.
Weet jij wat Omega 3-vetzuren zijn?
Waarschijnlijk heb je al vaak gehoord van EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) en in mindere mate van ALA (alfa-linoleenzuur). Deze Omgea 3-vetzuren zijn meervoudige onverzadigde vetzuren.
Maar waar zitten deze Omega 3-vetzuren nu in? EPA en DHA kan je terugvinden in voornamelijk vette vis (bijvoorbeeld zalm, makreel of sardientjes). ALA is een plantaardig vetzuur en kan je vinden in sojaolie, walnoten en lijnzaadolie. Een leuk weetje is dat vissen deze vetzuren niet zelf aanmaken maar halen de EPA en DHA uit algen en plankton!
Wat als je geen vis lust?
Ik lust geen vis! Wat nu? Maak je geen zorgen, hiervoor hebben we een passend alternatief, de visolie capsules. Via onze site kan je verschillende visolies vergelijken.
Duurzaam?
Hoe belangrijk is het anno 2020 om te kijken naar je eigen nalatenschap? Bij de redactie van visolie.nl is duurzaamheid één van onze kernpunten en zijn wij altijd bezig om te kijken hoe we de wereld een klein stukje groener kunnen maken. Voor vis en visolie heb je het MSC-keurmerk vast weleens voorbij zien komen. Het MSC-keurmerk is een blauw keurmerk en staat allen op wild gevangen vis, schaal- en schelpdieren van visserijen die gecertificeerd zijn volgens de MSC standaard. Maar wat houdt deze standaard nu in?
Elke visserij wordt onafhankelijk beoordeeld. De beoordelaar kijkt naar de gevolgen van de visserij voor wilde vispopulaties, ecosystemen, én de toekomst daarvan. Aan de hand van deze punten wordt er een keurmerk toegekend, of niet natuurlijk. Meer informatie kan je vinden via de site van MSC-keurmerk. Bekijk ook eens de VISwijzer van het WNF.
Ik ben vegan/vegetarisch, wat nu?
Visolie en visolie capsules zijn niet geschikt voor vegetariërs en vegans. Maar hier hebben we een oplossing voor, supplementen uit algen. Meer informatie vind je in een eerder geschreven blog.
Advies
De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram EPA en DHA binnen te krijgen. In 100 gram vette vis zit meer EPA en DHA dan 7 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Meer dan 1 keer per week vette vis eten is niet nodig. Let dan ook even op de hoeveelheid zout. Gerookte zalm en zoute haring bevatten zout in grote hoeveelheden. Kies deze niet elke week en varieer.
Het voedingscentrum geeft aan dat uit onderzoek met supplementen blijkt dat visvetzuren de kans op hart- en vaatziekten verkleinen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Daarnaast is de meeste vis (en schaal- en schelpdieren) rijk aan de belangrijke vitamine B12 en de mineralen jodium, fosfor en seleen. Het is ook een bron van vitamine B6. Vis bevat van nature eiwit en vet, twee stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.