Omega-3 helpt het vet in de lever te verminderen

0
234

Vette vis (Zalm, Makreel, Haring, Sardientjes en Ansjovis), voor veel mensen klinkt dit als water in de mond. Helaas wordt vette vis veel te weinig gegeten, slechts 13% van de vrouwen en 15% van de mannen behaalt de aanbevolen hoeveelheid. Jammer want vette vis levert veel gezondheidsvoordelen op. Eén van deze voordelen is dat Omega-3 helpt het vet en de ontsteking in de lever te verminderen.

Vette vis is goed voor je! Waarom? Ze bevatten visolie. De werkzame bestanddelen van deze olie zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA, die samen omega 3 vormen. Net als vitamine C worden ze niet door ons eigen lichaam aangemaakt en moet je deze door voeding binnen krijgen. Een tekort zorgt wel voor gezondheidsproblemen. Visolie helpt het risico op een groot aantal gezondheidsproblemen te beperken. Vet in de lever is één van deze aandoeningen. Omega-3 helpt het vet en de ontsteking in de lever te verminderen.

(Hoge) bloeddruk

Ruim dertig procent van de volwassenen heeft last van een te hoge bloeddruk. Dit kan veel nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid. Te weinig bewegen en teveel stress zijn hier de boosdoeners van. De onverzadigde omega 3-vetzuren in visolie hebben een gunstige werking om een hoge bloeddruk te verlagen.

Hart- en vaatziekten

Hartaanvallen en beroertes zijn de ’s werelds belangrijkste doodsoorzaken. Diverse onderzoeken wijzen uit dat het eten van 70 gram vis per week zorgt voor een verlaagd risico op het krijgen van hart- en vaatziekten. Eet je te weinig of geen vis? Dan kun je dit risico beperken door elke dag een visoliesupplement te slikken. Uit onderzoek blijkt dat een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten bij personen met een hoog risico op hart- en vaatziekten met ongeveer tien procent verkleint.

Vet in de lever verminderen

Niet-alcoholische leververvetting komt vaker voor dan je denkt (naar schatting één op de vijf Nederlanders). De toename loopt gelijk op met de obesitasepidemie (BMI van 25 en hoger) en het is nu de vaakst voorkomende oorzaak in de westerse wereld. Uit onderzoek blijkt dat suppletie met omega-3 vetzuren kunnen helpen het vet en de ontsteking in de lever te verminderen.

Omega 3, bevordert de de duur en kwaliteit van de slaap

21% van de Nederlanders heeft last van slaapproblemen. Terwijl goed slapen één van de fundamenten van een optimale gezondheid is. Uit onderzoek is gebleken dat slaaponthouding samenhangt met veel ziektes, zoals obesitas, diabetes en depressie. Lage hoeveelheden omega 3 staan in verband met deze slaapproblemen. Bij zowel kinderen als volwassenen heeft onderzoek uitgewezen dat omega 3-suppletie de duur en kwaliteit van de slaap bevordert.

Visolie is goed voor je.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here