Visolie gunstig voor sporters

Dat visolie goed voor ons is wisten we natuurlijk al lang! Ook voor sporters uiteraard maar er was nog weinig bekend over de positieve effecten van het gebruik van Omega-3 door sporters. Maar uit nieuw onderzoek blijkt juist dat visolie gunstig voor sporters is. En dan hebben we het niet alleen over topatleten maar ook gewoon recreanten, zoals u en ik.

Positieve effecten

Visolie-suppletie heeft positieve effecten op het gebied van cognitie, hart en bloedvaten, spierherstel en immuunsysteem dit komt naar voren in een aantal grote onderzoeken volgens onderzoekers van het Engelse Institute of Sport aan de Universiteit van Bath in Groot Brittannië.

Vermindering van vetopslag

De gemiddelde leeftijd van de deelnemers lag tussen de 24 en 45 jaar. 70% van de studies betrof mannelijke atleten. Het type atleten wisselde. Zo deden er recreanten mee aan het onderzoek maar ook topsporters. De doses van omega-3-vetzuren varieerden van 300 tot 2400 mg EPA (eicosapentaeenzuur) per dag en van 400 tot 1500 mg DHA (docosahexaeenzuur) per dag. Je moet dan denken aan ongeveer 5 tot 6 capsules visolie per dag. De omega-3 vetzuren EPA en DHA in visolie zorgen ervoor dat celmembranen gezond blijven. Dit betekent dat de membranen flexibel zijn en grote hoeveelheden insuline receptoren bevatten die ontvankelijker zijn voor insuline. Dit leidt tot een vermindering van vetopslag in de vetcellen.

Inflammatie

Inflammatie dit wordt ook wel ontsteking genoemd, was het meest onderzochte onderwerp van het onderzoek. EPA regelt bloedtoevoer naar de hersenen wat essentieel is om je concentratie te behouden tijdens je training. De onderzoekers zagen positieve effecten op het gebied van spierherstel, gemeten aan spierpijn. Ook werden positieve effecten gevonden op het gebied van cognitie, gemeten aan reactiesnelheid en stemming. Visolie verhoogt namelijk serotonine, een stofje in ons lichaam wat een geluksgevoel teweeg brengt. Dit effect was het zelfde voor alle verschillende typen van sport.

Fysiek als mentaal

We kunnen dus wel opmerken uit dit onderzoek dat het nemen van visolie als supplement een gunstige uitwerking heeft op sporters. Zowel op het fysieke gedeelte als het mentale gedeelte.

Stretchen voor en na het sporten

Referentie(s)

Lewis, N. A., et al. Are there benefits from the use of fish oil supplements in athletes? A systematic review. Advances in Nutrition, 2020. https://doi.org/10.1093/advances/nmaa050