Wat is visolie?
Visolie is één van de bekendste voedingssupplementen die verkrijgbaar is. De werkzame bestanddelen in dit voedingssupplement zijn de essentiële vetzuren EPA en DHA. Deze twee vetzuren maken deel uit van de bekende Omega-3 vetzurengroep. Lees snel verder om alles te weten te komen over visolie.
Hoe kies ik de beste visolie die verkrijgbaar is?
Het kiezen van goede visolie is eigenlijk heel makkelijk. Echter er is ontzettend veel visolie op de markt en de fabrikanten roepen allemaal dat hun visolie hooggeconcentreerd is en zuiver. Dit maakt het uiteindelijk toch moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Geloof fabrikanten niet op hun woord dat hun visolie zuiver is en hooggeconcentreerd maar let zelf op de details.
Kies voor visolie die gegarandeerd vrij is van verontreiniging zoals PCB’s en zware metalen. Vraag de verkoper of fabrikant om de analyseresultaten. Een zuiveringsmethode die de hoogste kwaliteit visolie levert, vrij van verontreiniging, is EFP™ (Environmentally Friendly Purified).
De concentratie is een ander punt waar u goed op moet letten. Zoals al gezegd zijn ze allemaal hooggeconcentreerd. Maar wanneer je ze naast elkaar legt dan blijken er grote verschillen te zijn. Omega-3 concentraties (EPA en DHA daar gaat het om) variëren enorm. Vergelijk daarom de concentratie EPA en DHA in de visolieproducten. Veel visoliemerken roepen dat ze wel 1000 mg visolie bevatten per capsule. Maar deze visolie bevat vaak maar 30% omega-3 vetzuren (EPA en DHA).
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]
Heb ik extra vitamine E nodig naast visolie?
Veel visoliecapsules bevatten al vitamine E ter bescherming van de kwetsbare omega-3 vetzuren. Het is daarom niet nodig om extra vitamine E in te nemen.
Let er echter wel op dat de vitamine E in de visolie natuurlijke vitamine E is en bij voorkeur als ‘gemengde tocoferolen’. Gemengde tocoferolen zijn een natuurlijk vitamine E-complex zoals vitamine E aanwezig is in onze voeding. Dit is beter dan enkel alfa-tocoferol.
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]
Ik leef en eet voornamelijk gezond, heb ik dan toch baat bij visolie?
Het antwoord is ‘ja’. Bijna ieder mens, ongeacht het dieet, heeft tekorten aan een of (meestal) meerdere voedingsstoffen. Dit is tevens gebleken uit onderzoek van TNO. Dit onderzoek liet zien dat zelfs mensen die eten volgens de officiële voedings-aanbevelingen onvoldoende binnenkrijgen van meerdere voedingsstoffen.
Voor wat betreft de omega-3 vetzuren EPA en DHA is het wel mogelijk om via de voeding de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen. U krijgt dan echter ook de schadelijke stoffen binnen die aanwezig zijn in vis. Het gebruik van goed gezuiverde visolie met een hoge concentratie EPA en DHA is een veilige manier om voldoende van deze belangrijke vetzuren binnen te krijgen.
Maar er is nog een reden om uw voeding aan te vullen met extra visolie, ook wanneer u al veel vis eet. Uit Japans onderzoek is gebleken dat extra visolie niet enkel zin heeft wanneer u weinig vis eet. Ook wanneer men veel vis eet heeft het gebruik van visolie een sterke positieve invloed op onder andere hart en bloedvaten, zo bleek uit dit Japanse onderzoek.
Is het regelmatig eten van vis niet voldoende voor mijn lichaam?
Het regelmatig eten van vette vis zorgt voor een redelijke inname van omega-3 vetzuren. Minder goed nieuws is de daarmee gepaard gaande inname van zware metalen (als kwik) en PCB’s. Veel vette vissoorten bevatten te hoge concentraties van deze schadelijke stoffen.
Daarnaast is gebleken dat het gebruik van extra visolie naast het eten van veel vis een duidelijke meerwaarde heeft voor de gezondheid.
Ook is er een grote groep mensen die visolie therapeutisch gebruikt ter vermindering van bepaalde klachten of het behandelen van aandoeningen. Het eten van grote hoeveel-heden vis is dan onpraktisch en zelfs af te raden in verband met de verontreiniging.
Wat is het verschil tussen visolie en ‘codliver oil’?
Visolie is afkomstig uit de gehele vis en niet zoals codliver oil (kabeljauwleverolie) uit de lever van de vis. Codliver oil is rijk aan vitamine A en D en wanneer langdurig grote hoeveelheden worden gebruikt, kan dat leiden tot een overdosis aan deze vitaminen. Daarnaast bevat het minder EPA en DHA dan sommige geconcentreerde visolieproducten. Codliver oil is dus een goed supplement om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen, maar minder geschikt als bron van de omega-3 vetzuren EPA en DHA.
Wat is het verschil tussen EPA en DHA? Hieronder de uitleg!
EPA en DHA zijn allebei vetzuren van de omega-3 familie. Het lichaam kan zelf in beperkte mate EPA aanmaken uit het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur. Vervolgens kan het lichaam uit EPA weer DHA aanmaken. Ze zijn dus sterk aan elkaar verwant, maar vervullen een andere functie in het lichaam. EPA gebruikt het lichaam vooral voor het aanmaken van hormoonachtige stofjes en DHA is vooral van belang voor een goede werking van de celmembranen.
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]
Wat is de dosis visolie wat ik dagelijks moet innemen?
Welke dosis visolie je dagelijks moet innemen is van een aantal dingen afhankelijk. Gezonde mensen die gezond eten, veel groente en fruit, noten, onbewerkte producten zullen hun vetzuurprofiel kunnen optimaliseren door het gebruik van een paar honderd tot duizend milligram EPA plus DHA. Deze hoeveelheid kan worden bekomen met één capsule van sommige geconcentreerde visolieproducten.
Wanneer er sprake is van een bepaalde aandoening die het gevolg is van een verstoorde vetzuurbalans of wanneer er is gebleken dat het gebruik van visolie een positieve invloed heeft bij een aandoening dan ligt de dosis waarmee het beste resultaat wordt bereikt vaak hoger. Voor specifieke doses kunt u terecht op deze site onder aandoeningen.
Helpt visolie bij het afvallen?
Visolie kan helpen bij het afvallen, omdat het de stofwisseling van het opgeslagen vet rond de middel verandert. Door deze verandering wordt er minder snel vet op deze plaats opgeslagen en zal het al aanwezige vet sneller worden afgebroken. Het moet echter alleen gezien worden als een steuntje in de rug, net als alle andere supplementen die kunnen helpen bij het afvallen. Wondermiddelen waarbij u kilo´s afvalt alleen door het gebruik van dat specifieke supplement bestaan niet.
Kan ik visolie gebruiken naast mijn andere medicijnen?
Er zijn geen negatieve effecten bekend van het gebruik van visolie samen met medicijnen. Vaak is het gebruik van visolie naast medicijnen zelfs sterk aan te bevelen. Alleen bij gebruik van warfarine (coumarinederivaten) en aspirine tezamen met visolie is het mogelijk dat het bloed te sterk wordt verdund.
Visolie maakt het mogelijk de gebruikte bloedverdunnende medicatie in dosis te verlagen. Dit is sterk aan te bevelen gezien de mogelijk ernstige bijwerkingen van het gebruik van synthetische anti-bloedstollingsmedicijnen. Overleg dit met uw huisarts.
Is uw huisarts niet bereid u hierbij te helpen, ga dan niet op eigen houtje visolie slikken naast uw medicatie maar raadpleeg een primair orthomoleculair werkende arts. Primair orthomoleculair werkende artsen behandelen primair met voedingssupplementen in plaats van het onderdrukken van symptomen door middel van synthetische medicatie.
Ga ik door visolie beter slapen?
Wanneer u slecht in slaap komt of moeite heeft met ontwaken dan kan visolie dit verbeteren. De aanbevolen dosis is dan slechts één hooggeconcentreerde visoliecapsule per dag.
Krijg ik door visoliegebruik schone bloedvaten?
Het gebruik van visolie leidt niet in eerste instantie tot schonere bloedvaten. Schonere bloedvaten krijgt u vooral door het gebruik van anti-oxidanten zoals kruiden als groene thee of bijvoorbeeld pycnogenol, een extract uit de pijnboombast. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de talloze supplementen die de bloedvaten zuiveren.
Visolie is geen anti-oxidant, maar zorgt wel voor een betere werking van de bloedvaten en dat is minstens zo belangrijk bij het voorkomen van hartproblemen.
Helpt visolie bij de ziekte van Raynaud?
Uit onderzoek is gebleken dat visolie de kou-tolerantie bij primaire Raynaud verbetert. Bij secundaire Raynaud was geen verbetering zichtbaar. De gebruikte dosis in het onderzoek was 6,5 gram EPA plus DHA per dag. Dit is een grote hoeveelheid die u best alleen na overleg met een arts kunt gebruiken. De kans is groot dat een veel lagere dosis ook al een merkbaar effect heeft.
Helpt visolie bij een slijmbeursontsteking?
Aangezien visolie een sterke ontstekingsremmende werking heeft, zal het ook een gunstige invloed hebben bij slijmbeursontsteking. De aan te raden dosis is 1 tot 2 gram EPA per dag. Visolie zal niet alleen nuttig zijn om een slijmbeursontsteking te ‘behandelen’, maar vooral ook ter preventie.
Krijg ik van visolie puistjes?
Visolie wordt juist aangeraden bij huidproblemen en ook wanneer sprake is van acné. En niet zonder reden, want visolie heeft een gunstige werking op de gezondheid van de huid. Toch krijgen wij af en toe reacties van mensen die, nadat zij zijn begonnen met het gebruik van visolie, ineens last krijgen van puistjes. Het kan zijn dat de veranderingen in de huid tijdelijk zorgen voor een verslechtering van acné en dat na verloop van tijd de acné verdwijnt. Dit is echter een veronderstelling, dus dat betekent dat u zelf moet bepalen of u ermee door wilt gaan om te kijken of het tijdelijk is. Wilt u dat niet dan is helaas de enige mogelijkheid te stoppen met het gebruik van visolie.
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]
Helpt visolie bij taaislijmziekte (cystic fibrosis)?
Er is weinig onderzoek gedaan naar de werking van omega-3 vetzuren in visolie bij taaislijmziekte. Het onderzoek dat wel is gedaan wijst in de richting van een gunstige werking van het omega-3 vetzuur DHA. Daarnaast is deze theorie bevestigd door gebruikers van visolie. Hierbij werden grote hoeveelheden DHA gebruikt.
Omega-3 uit levertraan is veel goedkoper, hoe kan dat?
Levertraan is om een aantal redenen een goedkopere bron van omega-3 vetzuren. Het wordt bijvoorbeeld niet gezuiverd zoals de meeste visolieproducten. Hierdoor bevat de levertraan nog zware metalen, dioxines en PCB’s. Daarnaast bevat één gram levertraan een veel lager percentage omega-3 vetzuren dan sommige geconcentreerde visoliecapsules. Hierdoor krijgt u met één capsule van deze geconcentreerde visolie meer omega-3 vetzuren binnen dan met één dagdosering levertraan.
De dagdosering van die levertraan kan ook niet worden opgeschroefd omdat levertraan ook nog de vitamines A en D bevat. Wanneer de dosis zo hoog is dat u een goede hoeveelheid omega-3 vetzuren binnenkrijgt, zult u een té hoge dosis vitamine A binnenkrijgen wanneer u dit langdurig gebruikt. De betekent dus dat levertraan een ‘onverstandige’ bron is van omega-3 vetzuren. Voor therapeutisch gebruik is levertraan uitgesloten, om de in dat geval toxische dosis vitamine A.
Is omega-3-6-9 beter dan alleen omega-3? Wat zijn de verschillen?
Omega-3-6-9 capsules zijn bijna altijd slechter dan capsules met alleen omega-3 vetzuren. De reden hiervoor is ten eerste dat wij met de voeding al een overdaad aan omega-6 vetzuren binnenkrijgen. Als gevolg daarvan heerst er een onbalans in ons lichaam en die onbalans kan gecorrigeerd worden door het gebruik van omega-3 vetzuren.
Ten tweede zijn omega-3-6-9 capsules minderwaardig omdat zij het omega-6 vetzuur linolzuur bevatten. Dit leidt niet tot een verbetering van de situatie omdat we juist een overschot aan linolzuur dagelijks binnenkrijgen. We moeten dus helemaal geen linolzuur extra willen. Wanneer de omega-3-6-9 capsule echter een ander omega-6 vetzuur bevat, namelijk gamma-linoleenzuur, dan is het product beter dan een omega-3 supplement. Dit is helaas bijna nooit het geval. Dit is onder andere makkelijk te zien aan de prijs. Een goedkoop omega-3-6-9 product bevat nooit gamma-linoleenzuur óf een zeer kleine hoeveelheid. Wanneer het product wél gamma-linoleenzuur bevat dan zal dit product een stuk duurder zijn. Kijkt u dus altijd op de ingrediëntendeclaratie of het 3-6-9 product een hoge dosis gamma-linoleenzuur bevat. Is dit niet zo en bevat het het omega-6 vetzuur linolzuur, kies dan voor uw gezondheid en ga voor alleen omega-3.
Kan ik visolie ook aan mijn dieren geven?
Net als voor mensen geldt dat ook huisdieren vaak slechte voeding krijgen. Dit gebeurt niet bewust, maar is het gevolg van de goed werkende marketing van de vele bekende diervoedingsfabrikanten. Ze bevatten plantaardige en dierlijke ingrediënten die niet voor menselijke consumptie geschikt zijn. Zij zijn dus ook niet geschikt voor dierlijke consumptie, maar helaas is het toegestaan.
Dit supermarkt- en dierwinkelvoer bevat vaak, maar niet altijd, een verkeerde verhouding aan omega-vetzuren. Ook hier geldt dat de concentratie omega-6 vetzuren hoger is dan de omega-3 vetzuren. Aangezien vis net zo gezond voor honden en katten is als voor mensen heeft uw hond of kat veel baat bij af en toe een beetje visolie. De dosis kan makkelijk berekend worden aan de hand van het gewicht. Een hond van 30 kilo kunt u om de dag een visoliecapsule geven, eentje van 15 kilo eens in de vier dagen.
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]
Wanneer kan ik visolie het beste innemen?
Visoliecapsules kunt u het beste direct vóór de maaltijd innemen. Dit geeft de minste aanleiding tot eventuele ongemakken met de spijsvertering. Ook is het belangrijk om visolie niet in te nemen met een slok hete koffie, thee of andere warme dranken of spijzen. Het kan dus wel door bijvoorbeeld yoghurt worden gedaan, maar samen met de jus over de aardappels of in de hete soep is niet verstandig. Omega-3 vetzuren in visolie zijn namelijk zeer instabiel en bij warme temperaturen veranderen deze vetzuren al snel in andere niet gezonde stoffen.
Verlaagt visolie mijn cholesterolgehalte?
Of visolie het cholesterolgehalte verlaagt daar zijn de wetenschappelijke onderzoeken het niet helemaal over eens. Wel is duidelijk dat visolie het triglyceridengehalte verlaagt. Deze triglyceriden zijn vetten die niet in een al te hoge concentratie in het bloed aanwezig moeten zijn. Is dit wel het geval dan leidt dit tot een grotere kans op hart- en vaatziekten.
Visolie doet wel iets anders met het cholesterol. DHA uit visolie zorgt ervoor dat de LDL-cholesteroldeeltjes aan elkaar kleven. Dit lijkt niet gezond, maar dat is het wel. Wanneer dit LDL-cholesterol samenkleeft tot grotere deeltjes zal het minder snel oxideren en deze verminderde oxidatie is weer gunstig voor de bloedvaten omdat het juist geoxideerd LDL-cholesterol is dat de bloedvaten beschadigd.
[button color=”orange” url=”http://www.vitstore.com/vitalize-extromega-visolie.html/”]Meer informatie[/button]