Visolie – Voor, tijdens en na de zwangerschap
Wanneer visolie innemen tijdens zwangerschap? Dat visolie goed is voor de zwangerschap is bij de meeste (aanstaande) moeders wel bekend, maar wanneer moet je het nou innemen? De titel van dit artikel zegt het eigenlijk al, zowel voor als tijdens en na de zwangerschap.
Zoals de meeste wel weten hebben de Visolie omega-3 vetzuren (EPA en DHA) meerdere gezondheidseffecten. En niet alleen de volwassen mens ondervindt hier de voordelen van, want voor de ontwikkeling van zowel de foetus, als de baby zijn ook zij gebaat bij een voldoende voorziening van EPA en DHA.
Eén van de redenen om al voor de zwangerschap visolie te nemen zijn de gezondheidseffecten, waaronder een gunstige invloed op hersenen, hart- en bloedvaten en het gezichtsvermogen. Daarnaast moet de voorraad visolie ( de vetzuren EPA / DHA) in het lichaam van de moeder op een voldoende niveau zitten, want wanneer er een tekort dreigt bij de foetus, zal de voorraad van de moeder aangesproken worden en kan er bij beide een tekort ontstaan. Daarnaast kan een tekort leiden tot diverse symptomen, waarbij zelfs uit recent onderzoek blijkt dat een tekort invloed heeft op de stemming van de moeder en daarmee de kans groter maakt op depressie.
Tijdens de zwangerschap is visolie ook heel belangrijk. Hiervoor gaan we iets dieper in op de gezondheidseffecten; gezichtsvermogen en de hersenen. De vetzuur DHA in visolie komt voor een groot deel voor in de hersenen en het netvlies. Hierdoor is DHA essentieel voor een goede aanmaak van de hersenen en het gezichtsvermogen van de foetus. De ontwikkelingen van de hersenen, heeft weer zijn naslag op een goed geheugen, het spraakvermogen, de leerprestaties en het gedrag. Daarnaast is DHA essentieel voor de ontwikkeling van de ogen / het netvlies.
Visolie na de zwangerschap – bevalling
Ook na de bevalling en tijdens het geven van borstvoeding is het aan te raden om voldoende visolie binnen te krijgen. Via de borstvoeding kan de zuigeling namelijk de omega-3 vetzuren nog binnen krijgen en dat is nog steeds belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Daarnaast kan een tekort die eventueel is ontstaan in het lichaam van de moeder weer worden hersteld.
[widget id=”nav_menu-3″]