Visolie consumentenbond

0
14
Travel to Antarctica on the ship nice day for cruise

Wat is de beste Visolie volgens de consumentenbond

Wil je weten wat de beste visolie is volgens de consumentenbond? Er is ooit een test uitgevoerd door de Consumentenbond. Er zijn tal van aanbieders van visolie supplementen, echter zijn deze niet allemaal even goed.

Het blijk dat de prijs niet alles zegt! In de uitgave van de Consumentengids, het maandelijkse tijdschrift van de Consumentenbond, worden verschillende visolie-merken met elkaar vergeleken. 450 mg is de dagdosis gebaseerd op het advies van de Gezondheidsraad en het visolie-merk dat daar van afwijkt, is of te laag gedoseerd of schadelijk.

Zuiverheid visolie
De Consumentenbond doet niet aan grondig wetenschappelijk onderzoek en staart zich geheel blind op het jaren achterlopende advies van de Gezondheidsraad. De zuiverheid van de visolie-merken komt bovendien in het geheel niet aan de orde. En dit terwijl juist de zuiverheid steeds belangrijker wordt door de toenemende verontreiniging van vis en dus ook visolie. Op een níet wetenschappelijke manier worden 22 visolie-merken met elkaar vergeleken.

Hoe doet de Consumentenbond onderzoek?
Er zijn slechts twee dingen waar de Consumentenbond naar heeft gekeken bij het vergelijken van de visolie-merken. Ten eerste of de hoeveelheid EPA en DHA omega-3 vetzuren overeenkomt met de aanbeveling door de Gezondheidsraad en ten tweede of de op de pot vermelde hoeveelheid EPA/DHA klopt. De hoeveelheid EPA/DHA die vermeld werd door de fabrikanten kwam over het algemeen wel overeen met wat er daadwerkelijk in de capsule zat, dus dat maakte niet het verschil. Het enige dat de visolie-merken daadwerkelijk van elkaar onderscheidde, was de dosis EPA en DHA. EPA en DHA zijn de werkzame bestanddelen van visolie.

Meer dan 450 mg EPA/DHA niet goed?
De dosis waar de Consumentenbond zich op baseert, is de door de Gezondheidsraad aanbevolen dosis. Wanneer een merk méér bevat dan deze dosis dan krijgt dit merk een slechtere beoordeling. Een hogere dosis zou namelijk schadelijke bijwerkingen kunnen hebben, máár zegt de Consumentenbond: ‘dit is niet zeker’. Dat het niet zeker is dat een hoge dosis EPA/DHA schadelijk is dat klopt. Sterker nog, een veel hogere dosis dan aanbevolen door de Gezondheidsraad blijkt juist een zeer positieve invloed te hebben op de gezondheid van hart en hersenen.

Er wordt veel onderzoek gedaan met doseringen EPA/DHA die veel hoger zijn dan 450 mg per dag. Uit deze onderzoeken met zeer hoge doses EPA/DHA per dag (vaak meerdere grammen) blijkt dat het gebruik van visolie zelfs in hoge doseringen zeer veilig is. Deze wetenschappelijke onderzoeken zijn al lange tijd bekend.
Gezondheidsraad: 450 mg EPA/DHA per dag

De Consumentenbond baseert zijn aanbeveling dus op de door de Gezondheidsraad aanbevolen dagdosering. Want als de Nederlandse Gezondheidsraad zegt dat 450 mg EPA/DHA per dag voldoende is dan is dat voldoende. Toch? Helaas is de waarheid anders.

In de afgelopen jaren heeft de Gezondheidsraad de minimale dagdosis EPA/DHA al meerdere malen verhoogd omdat onderzoek dat rechtvaardigde. Desondanks was deze verhoging van de aanbeveling steeds niet voldoende en verhoogde de Gezondheidsraad meerdere malen zijn eigen gestelde minimale dagdosering EPA/DHA. En ook nu rechtvaardigt de overvloed aan wetenschappelijke onderzoeken met visolie het verhogen van de huidige Gezondheidsraad-dagdosis van 450 mg per dag. Het duurt alleen iets langer voordat de Gezondheidsraad zelf dit in de gaten heeft.
Zuivere visolie

De zuiverheid van visolie speelt voor de Consumentenbond geen enkele rol bij deze ‘test’. De winnaar (HEMA visolie) heeft het over gezuiverde visolie. Het is echter totaal onmogelijk dat hun visolie sterk gezuiverd is. Een goed, milieuvriendelijk én voor de consument veilig zuiveringsproces kost nogal wat. De effectiefste zuiveringsmethode is superkritische CO2-extractie. Deze methode is duur, maar zorgt tevens voor een visolie-product dat nagenoeg geen verontreiniging bevat, vele malen minder dan de goedkope visolie-merken. Ook raadt de Consumentenbond aan om maar gewoon vis te eten in plaats van visolie-capsules, want vis is beter dan visolie. Schone vis is inderdaad beter, maar zelfs de minst verontreinigde vissoorten bevatten nog teveel verontreiniging zoals zware metalen (kwik) en moeten daarom niet te vaak worden gegeten.

Wanneer de Consumentenbond gekeken had naar de zuiverheid van de visolie-merken dan had de uitkomst er totaal anders uitgezien. De visolie-merken die gebruik maken van superkritische CO2-extractie zouden dan met stip bovenaan staan.

Visolie van de hoogste kwaliteit
Wilt u een visolie-supplement waar uw gezondheid het meeste baat bij heeft kies dan bij voorkeur visolie welke gezuiverd is door middel van superkritische CO2-extractie.

Vergelijk de beste visolie
Wij hebben daarom voor je de beste visolie supplementen vergeleken. Visolie is goed voor volwassenen maar ook voor kinderen, zwangeren en senioren.

Ben jij op zoek naar de beste visolie? Ga dan naar onze vergelijker.

Visolie vergelijken

bron visolie-info

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here